Dorn Therapie

De Dorn Methode is een behandeltechniek waarmee op een relatief zachte manier een scheefstand in bekken en wervelkolom wordt gecorrigeerd. Deze methode is ontwikkeld door Dieter Dorn († 19 januari 2011). Zelf kreeg hij ruim 30 jaar geleden last van spit en liet zich door een oude man behandelen die hem met de druk van zijn duim van de pijn verloste. Na het overlijden van deze man heeft Dieter Dorn het zelf opgepakt en al werkende ermee kwam hij tot de conclusie dat het begin van rugklachten vaak zit in een beenlengteverschil.

Door een verschil in beenlengte wordt het bekken aan een kant omhoog geduwd, waardoor de onderste rugwervels onder druk komen te staan en pijnklachten gaan geven. Ook uitstraling in het been en knieklachten zijn hier vaak het gevolg van. Daarnaast zien we ook pijnklachten en scheefstand in de wervels tussen de schouderbladen en beperking in het naar links en rechts kijken.

Indicaties voor een Dorn behandeling zijn o.a.:chakra en rugwervels
– hoge en lage rugklachten
– nekklachten
– whiplash
– hoofdpijn en migraine
– bekkenklachten
– uitstralingsklachten in de benen en/of voeten
– knieklachten
– RSI
– carpaaltunnelsyndroom
– en nog veel meer

Het aantal indicaties voor deze methode is heel groot. Dit heeft alles te maken met het feit dat door scheefstand in de wervels vaak zenuwen (deels) bekneld raken. Hierdoor kunnen signalen vanuit de hersenen naar het orgaan/systeem waarmee de beknelde zenuw verbonden is, niet goed meer worden doorgegeven. Dit geldt ook voor de prikkel vanuit het orgaan of systeem terug naar de hersenen.

Door scheefstand in de wervels te corrigeren, kan ook de functie van de zenuwen zich herstellen en kunnen fysieke klachten, waarbij niet direct de link naar de rug was gelegd, tóch veranderen. Er wordt op deze manier wel gezegd dat 80% van alle fysieke klachten kan ontstaan door scheefstand in de wervelkolom.

De behandeling:
Tijdens deze behandeling beginnen we met het corrigeren van beenlengteverschil, daarna wordt het bekken weer rechtgezet en scheefstand in de wervelkolom (scoliose) gecorrigeerd. De cliënt beweegt zelf arm/been/hoofd tijdens de correctie. Hierdoor is deze behandeling een stuk zachter dan andere manuele behandelvormen. Pijnklachten zullen vaak direct verminderen en ook is over het algemeen meer beweging voelbaar in het bekken tijdens het bukken. Daarnaast krijgt u een eenvoudige oefening mee naar huis om te voorkomen dat het beenlengteverschil weer terug komt. Meestal zijn er 2 tot 3 behandelingen nodig. U zult na de eerste behandeling al verbetering ervaren. In sommige gevallen zijn meer behandelingen wenselijk.

Contra-indicaties* bij Dorn Therapie: griep,koorts, wervelkolom metastasen (uitzaaiingen, primaire tumorfractuur van wervel, fractuur van een doornuitsteeksel, na zwaar ongeluk of val (eerst diagnose stellen door arts/specialist, eventueel röntgenfoto’s of scan), verlamming spieren, (na jarenlang) zwaar / intensief gebruik cortisonen of prednison, borstkanker, botkanker, metastasen algemeen (uitzaaiingen), verlammingen, osteoporose.

(* een contra indicatie = een reden om de behandeling niet uit te voeren.)

Een afspraak maken
U kunt hier klikken om een afspraak te maken en meer informatie te vinden over de duur en kosten.

Onze behandelingen vallen onder alternatieve geneeswijzen en vervangen daarmee niet de reguliere gezondheidszorg. Overleg altijd met uw reguliere arts bij (ernstige) gezondheidsproblemen. Onze behandelingen zijn ter preventie en als waardevolle aanvulling op reguliere geneeswijzen. Wij zijn ingeschreven bij STIBAG (stichting ter bevordering alternatieve geneeswijzen).stibag